FacebookTwitterEmailPrintΜοιράσου

Σχετικά με το Σωματείο

Η Πνευματική Κίνηση Βορείων Προαστίων, είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1982 (Αριθμός  Έγκρισης  Πρωτοδικείου 3722/82), με πρωτοβουλία ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από τα Βόρεια Προάστια. Άρχισε σαν μία κίνηση για νέους, και σήμερα ανάμεσα στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται άνδρες, γυναίκες, παιδιά, που μέσω των προγραμμάτων αξιοποιούν πλήρως τον ελεύθερο χρόνο τους. Σκοπό έχει:
  • Να ερευνήσει και να μελετήσει τα προβλήματα της τέχνης και του πολιτισμού.
  • Να συνεργαστεί με άλλες πολιτιστικές κινήσεις, επιστημονικούς οργανισμούς και γενικά κάθε φορέα που επιδιώκει ίδιους σκοπούς.
  • Να παράσχει σωστή διδασκαλία και ουσιαστική γνώση και σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος, να οδηγήσει τον ενδιαφερόμενο βάσει προγραμμάτων στην δια βίου εκπαίδευση με τρόπο μεθοδικό και ευχάριστο.
  • Να στηρίξει παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, παρέχοντας έκπτωση στα δίδακτρα ή εξ” ολοκλήρου δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων.
  • Να βοηθήσει τους νέους των ευρωπαϊκών χωρών να γνωρίζονται μεταξύ τους, να αναπτύσσουν φιλίες, συνεργασίες, ενασχόληση με τις καλές τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και γενικότερα με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Το Σωματείο συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη Γενική γραμματεία Νέας Γενιάς, με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με Δήμους και λοιπούς παρεμφερείς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πραγματοποιεί Προγράμματα όπως: Ανταλλαγές Νέων, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, Πρωτοβουλίες Νέων κ.λ.π. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) Ελλάδας, μέλος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνεργασίας Φιλίας Εθνών. Διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο ανά τριετία εκλεγμένο και 4 Τομεάρχες . Στο Σωματείο μετέχουν άνθρωποι με αλτρουϊσμό, με δυνατό το αίσθημα του εθελοντισμού και έντονο το ενδιαφέρον για την Πολιτιστική, Πνευματική και Κοινωνική ζωή της χώρας. Σκοπός είναι η υλοποίηση των στόχων του Σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του. Σύμβολο του Σωματείου ο «Κοσμάς ο Αιτωλός». Το Σωματείο στεγάζεται σε  ένα ενοικιαζόμενο χώρο  250 m2 δύο ορόφων επί της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου 4, Μελίσσια
  • Τα έξοδα λειτουργίας του σωματείου καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών και των συμμετεχόντων στα προγράμματα καθώς και από δωρεές και επιχορηγήσεις φορέων.
Επίσης:
  • Η αίθουσα διατίθεται για εκδηλώσεις παιδιών  Σάββατο – Κυριακή και ημέρες αργιών.
  • Ενοικιάζονται στολές παραδοσιακές για παρελάσεις και λοιπές εκδηλώσεις.
  • Ενοικιάζονται κοστούμια θεάτρου και αποκριάτικες μεταμφιέσεις.
  • Οι ομάδες Ελληνικών παραδοσιακών χορών, ρεμπέτικης κομπανίας, χοροθεάτρου και παιδικής χορωδίας αναλαμβάνουν πλήρη κάλυψη πολιτιστικών δραστηριοτήτων άλλων φορέων.
 

Διακρίσεις Συλλόγου 

1996

9/5/1996 Διάκριση της Χορευτικής Ομάδας από τo Δήμο Segobriga Ισπανία

1997

Μάϊος 1997  Τιμής Ένεκεν στη Χορευτική Ομάδα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Καλλιθέας για τη συμμετοχή στην 6η Γιορτή Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού

1998

Βράβευση Χορευτικού Τμήματος στο 1ο Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά.

1999

22/11/1999 Βράβευση του Χορευτικού Τμήματος που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πολυπολιτισμικό  Φεστιβάλ του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών με θέμα «Ελληνική Φορεσιά & Χορός» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

2001

22-23 & 24/6/2001 Διάκριση της Χορευτικής Ομάδας, Τιμής Ένεκεν από τον Πολιτιστικό -Λαογραφικό Σύλλογο «Αργυρούπολη» κατά τη διάρκεια της 9ης Γιορτής Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού.

2002

10/3/2002  Διάκριση, Έπαινος από το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μελισσίων, Δήμαρχος Δημήτρης Τομπουλίδης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Μάκης Μαύρος, για τη συμμετοχή του συλλόγου στο Μελισσιώτικο Καρναβάλι 2002. 15-30/7/2002  Διάκριση του Χορευτικού Τμήματος στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ  υπό την αιγίδα της Νέας Γενιάς 4-5/9/2002 Διάκριση Μουσικής Σχολής  «Νικολό Παγκανίνι» στην Ιορδανία

2003

15-29/7/2003 Διάκριση Μουσικής Σχολής στην Τυνησία κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η μουσική μας ενώνει»

2004

6/6/2004 Τιμητική Διάκριση για τη συμμετοχή της Βυζαντινής Χορωδίας της Μουσικής Σχολής «Νικολό Παγκανίνι» από την Πρεσβεία της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της Συναυλίας Βυζαντινής-Παραδοσιακής Μουσικής. Αύγουστος 2004 Τιμής Ένεκεν από το Δήμο Αμαρουσίου για τη συμμετοχή του Συλλόγου στην προβολή του Ελληνικού Οίνου. 20/12/2004  Διάκριση Μουσικής Σχολής «Νικολό Παγκανίνι» και του Χορευτικού Τμήματος κατά τη διάρκεια Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ «Πρωτοχρονιές στον κόσμο- ήθη & έθιμα» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών .

2005

10/12/2002 Βράβευση του Χορευτικού Τμήματος που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών «Πρωτοχρονιές στον κόσμο- ήθη & έθιμα» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον. Σεπτέμβριος 2005  Διάκριση Χορευτικής Ομάδας, Τιμής Ένεκεν από το Δήμο Ζεφυρίου στο Πνευματικό Κέντρο κατά τη διάρκεια του 13ου Φεστιβά Παραδοσιακών Χορών του Δήμου στα πλαίσια των Εκδηλώσεων «Ζεφύρια 2005»

2009

10/1/2009 Διάκριση της ορχήστρας του Ρεμπέτικου σχήματος από το Δήμο Ραφήνας κατά τη διάρκεια του 7ου Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μουσική Ελληνικών Σχημάτων»

2012

9-10/6/2012  Διάκριση του Χορευτικού Τμήματος κατά τη διάρκεια του Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ με θέμα «Λαϊκή Τέχνη & Πολιτιστισμός» που πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Φιλίας Εθνών υπό την Αιγίδα του Δήμου Πεντέλης στην Πλατεία της Ν.Πεντέλης.

2013

29-30/5-2013  Διάκριση του Χορευτικού Τμήματος κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου  με θέμα «Μικρασιατικός Ελληνισμός & Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

2016

10/1/2016  Διάκριση του Χορευτικού Τμήματος & της Παιδικής Χορωδίας της Μουσικής Σχολής «Νικολό Παγκανίνι» κατά τη διάρκεια του Πολυπολισμικού Φεστιβάλ «Πρωτοχρονιές στον κόσμο-Ήθη & Έθιμα» που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φιλίας εθνών και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον κατά τη διάρκεια του  «Εθελοντισμός & Πολιτισμός χωρίς σύνορα» 28-29/5/2016  Διάκριση του Τμήματος Κλασσικού χορού με το έργο «Ορφέας & Ευριδίκη» που πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο «Αθλητισμός & Πολιτισμός» που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φιλίας Εθνών και τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής. 2-3/7/2016   Διάκριση του Χορευτικού Τμήματος κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ «Παραδοσιακοί Χοροί των κρατών» που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φιλίας Εθνών & το Δήμο Πεντέλης. 10/7/2016 Τιμής Ένεκεν  για τη συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματος στο 10/7/206 3ο Φεστιβάλ Παραδοδιακών Χορών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρτέμιδας -πάτων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.